maandag 15 november 2010

Drastische daling van subsidies in belgië

In België worden de Vlaamse subsidies voor van zonnepanelen versneld afgebouwd. Dat heeft de Vlaamse regering beslist op voorstel van Vlaams minister van energie Freya Van den Bossche, zo bericht Express. De minister voert aan dat zonnepanelen nog steeds overgesubsidieerd zijn, wat volgens haar een negatief effect heeft op de elektriciteitsrekening en soms tot overdreven winsten leidt.

Enkele jaren geleden ontving men 450 euro per groenestroomcertificaat. Omdat zonnepanelen goedkoper zijn geworden, moet de steun ook terug geschroefd worden. Maar omdat er volgens de overheid nog steeds sprake is van oversubsidiëring, wordt dat steunbedrag versneld afgebouwd. Voor grote zonneparken, die volgens de minister vaak onverantwoorde winsten maken, valt de steun op drie jaar tijd stapsgewijs terug tot 90 euro. Voor gezinnen en kleine bedrijven wordt die daling gespreid over zes jaar.


Maar volgens BelPV, de sectororganisatie voor zonnepanelen, gebeurt de versnelde verlaging van de subsidies voor zonnepanelen  veel te drastisch. Bovendien heeft de Vlaamse regering zich bij die beslissing gebaseerd op slordige berekeningen van het Vlaams Instituut voor Technologisch Onderzoek (VITO).  Er wordt aan toegevoegd dat de ingreep de markt volledig dreigt stil te leggen en stevent een bloeiende sector af op werkloosheid en faillissementen.
BelPV vraagt aan de regering dan ook om de beslissing uit te stellen en overleg te plegen met de sector. De organisatie zegt het eens te zijn met het principe dat de steun aangepast wordt in functie van de prijsevolutie, maar alleen wanneer dat op een weloverwogen gebeurt. Bovendien wordt er opgemerkt dat het al om de vierde aanpassing betreft in één jaar tijd, waardoor de consument in een klimaat van onzekerheid wordt gestort.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten